Правилната поддръжка на климатик

0 от 5 / 0 гласа

Какво да направите между отоплителния сезон и сезона за охлаждане?

Времето между отоплението и охлаждането е идеалният момент, в който да направите профилактика на климатика. Другото, което може да направите е да филтрите на климатика. Препоръчително е това да се прави 2 пъти месечно, но много хора забравят. Важно е да ги поддържате чисти, защото от това зависи колко чист ще бъде въздухът, който дишате, а и влияе на сметките за електричество.

Охлаждане


Не задавайте много ниски градуси на охлаждане
Има една доста грешна тенденция, при която хората поддържат много ниска температура в стаята през лятото, за да им е по-студено. Това може да е опасно за здравето и да доведе до настинка или мускулни схващания. Препоръчителните температури за лятото в режим на охлаждане са 25 - 26 градуса. Не трябва да има резки температурни разлики между външната и вътрешната температура, това може да е особено опасно за хората със сърдечни заболявания. 

 

Не си мислете, че 24 градуса в режим на отопление са равни на 24 градуса в режим на охлаждане. Това е много често срещана заблуда, която кара хората масово да настройват климатиците си през лятото на екстремни температури като 19-20 градуса.
При режимитe за охлаждане отново е добре да използвате "Нощен режим" на работа през нощта.
Когато климатикът е в режим на охлаждане струята на въздуха трябва да е насочена към тавана. Така цикълът на студения въздух ще следва естественото движение на въздуха- от топъл на тавана към студен на пода.
Вентилаторът трябва да е настроен на автоматичен режим.

 

Използвайте режима „Не съм си вкъщи“, когато излизате от дома, за да пестите електричество.
През лятото има вътрешен конденз, водата се събира във вътрешното тяло и се извежда навън през кондензната тръба. Препоръчително е поставянето на ваничка, която да отвежда конденза към водостока, за да не се стича водата на улицата или върху климатика на съседа. 

Съвети:

Понякога може да се появи неприятна миризма, когато климатикът е в режим на охлаждане и често се спира. Лошата миризма се получава през лятото, когато струята на климатиците е студена. Тази миризма е следствие от остатъчната влага във вътрешното тяло, когато климатикът се изключва след като е охладил помещението. Тази влага благоприятства за образуването на мухъл и плесени във вътрешното тяло и следствието е лоша миризма идваща от него при последващо включване. Има модели климатици, които могат да отстранят причината за образуването на мухъл и плесени, чрез функцията за Самопочистване (SelfClean): след спиране на климатика, вентилаторът продължава да работи около 20 минути, докато изсуши напълно вътрешното тяло.

 

Ако климатикът Ви не разполага с тази полезна функция, нашият съвет е да активирате режим Изсушаване (DRY) за 15-20 минути преди да го изключите. Така ще сте сигурни, че топлообменникът е добре изсушен и няма да се превърне в източник на неприятна миризма.

 

Разбира се това не отменя стандартните дейности по поддръжа на климатика: редовно почистване на филтрите (поне 2 пъти месечно) и веднъж годишно, през пролетта или есента, да се извършва профилактика от специалисти.

Климатикът духа студено при включване в режим на отопление?

Това не е проблем и се случва, когато моделът няма т. нар. "топъл старт". Необходими са около 5-10 минути, през които компресорът да загрее и климатикът Ви да започне да духа топло.

 

Купете климатик от vimax.bg на промоционална цена

А Вие имате ли климатик?

Ако все още си нямате климатик за летните горещини и за студените зимни дни може да го откриете на Клима груп 2. При нас ще намерите компетентна консултация, огромен избор от качествени климатици и професионален монтаж.