10 интересни факта за климатиците, които може би не знаете.

0 от 5 / 0 гласа

Вероятно темата за климатичните инсталации не ви се струва особено интересна – освен ако не сте HVAC техници, или пък ако не търсите да закупите нов климатик.

Да изчетете цяла една книга с информация за климатиците, разбира се, не е особено забавен начин да прекарате следобеда си, нали?

Не и според автора Салваторе Базиле, който в своята книга Охлаждане: Как климатикът промени всичко по интересен начин показва как историята на човечеството постепенно се опитва да преодолее унищожителните ефекти на горещото време.

 

 

vintage_air_condition

 

И все пак ако идеята да прочетете 288 страници за климатиците ви се струва безинтересна, ние ви предлагаме 10 факта, които сигурно не знаете, извадени от книгата на Базиле:

1. Случвало ли ви се е да отидете на кино, само за да избягате от жегата? Не сте единствените. В далечната 1917 година е нямало климатици за дома, ето защо собствениците на театрите са пълнели залите си като рекламират „най-модерният“ леденостуден климатик с букви, покрити с ледени висулки на рекламните им надписи

balaban-and-katz-air-conditioning

 

2. През 1736г. Камарата на общините във Великобритания е била охлаждана от двуметрово, ръчно управляемо въртящо се колело, което функционира като вентилатор, но в огромен размер. Човекът, който управлявал манивелата се наричал Вентилатор.

3. Първата машина за лед е патентована още през 1851г. , но изобретението било потушено от интересите на американците в продължение на десетилетия поради наличието на обширна мрежа, която съхранявала и транспортирала леда от северните райони.

2591108804_194476beed_z

 

4. Значителен брой охлаждащи машини били разработени в ранен етап, но било трудно да се навакса с производството им. Една такава машина през 1891г. превърнала бирария и ресторант в „Леден дворец“ чрез процеса на охлаждане. Така хората, които забелязали заскрежените тръби и 20-те градуса по-ниска температура вътре, просто решили да приветстват новооткритото явление.

5. Анонимен милионер от Калифорния е бил първият човек, който е използвал климатик, за да охлади стая с размери 6 на 9 фута, което наложило изграждането на фалшива стена, където да се крие охлаждащата машина, по-голямата част от която се намирала на покрива.

6. Две от най-ранните вентилационни системи били инсталирани през 1899г. в дисекционните зали (за мъртъвци) към университета Корнел, а през 1903г. вентилационни системи били поставени и в нюйоркската фондова борса.

7. Уилис Кариър – геният, който стои зад съвременната климатична система, бил толкова погълнат от изобретението си, че веднъж заминал на бизнес пътуване с огромен куфар, в който сложил нищо друго освен една носна кърпа. Гениално?

carrier-history-willis-carrier-519x219-070114

 

8. Първият напълно климатизиран дом бил построен в Минеаполис през 1913г. от Чарлз Гейтс, известен като човекът „похарчи-милион“, който бил наследник на наследство, натрупано от продажба бодлива тел. Имението заело пространство колкото три градски паркинга, също така било изградено със златен водопровод, както и огромна бална зала. За съжаление, Гейтс така и не успял да се наслади на всичко това, тъй като починал по време на ловно пътешествие, преди къщата да бъде напълно готова.

9. Хърбърт Хувър е първият американски президент, който е имал климатик в Овалния кабинет. Само няколко месеца след срива на стоковите борси през 1929г. и началото на Голямата депресия, той харчи $30 000 за климатична система.

10. През 40-те за покупката на базов прозоръчен климатик е трябвало да похарчите около $350, което се равнява на почти $3,500 днешни пари.

 

64RAF00Z

 

И кой каза, че климатиците не могат да бъдат интересни?