Ползите от климатика за здравето

0 от 5 / 0 гласа

Ползите от климатика за здравето

Полезно

В горещите летни дни климатиците са безценнни за разхлаждане. Те обаче трябва да се изпозлват правилно, за да носят ползи за здравето, защото неправилната им употреба би могла да му навреди.

В миналото климатиците са били лукс, достъпен само за малцина. В наши дни, климатиците са станали част от живота ни в офисите и в част от градския транспорт. За съжаление, твърде голямото намаляване на температурите и лошата поддръжка понякога водят до сериозни здравни проблеми. Ще разгледаме предимставата и начините да намалим отрицателните ефекти от неправилната употреба на климатиците.

Изключителните жеги имат отрицателен ефект върху интелигентността и физическата активност и използването на климатици намалява този ефект.

Климатиците подобряват условията на труд, както и  на почивка и водят до увеличена работоспособност. Водят до подобрена интелектуална и физическа активност. По-ниските температури намаляват присъствието на паразити и насекоми.

По-ниските температури също така означават по-малко потене и намаляват риска от дехидратация.  Климатиците също помагат в намаляването на външни алергени, като цветен прашец. Добрата инсталация и поддръжка на климатика подобрява качеството на въздуха.

Климатикът има и някои недостатъци за здравето, които могат да бъдат редуцирани с правилна поддръжка и профилактика.  Например използването на климатик би могло да разпространи заразни респираторни болести, затова се препоръчва проветряване на помещението, за да може да се смени въздуха в периоди на вирусни и грипни епидемии. Голямата температурна разлика между външната температура и температурата на помещението лятно време също не се препоръчва, защото не е полезна за сърцето.

Също така е добре да правите редовно профилактика на климатика, защото лошо поддържаната система може да се зарази с микроорганизми. Добрата инсталация и поддръжка на климатика осигурява здравословна среда на въздуха. Климатикът може да помогне в борбата с микроорганизмите с използването на филтри, които пречистват въздуха и намаляват риска от асма атаки и алергии, като премахват прашец и прах, както и предотвратяват на растежа на плесента и мухъл. Излагането на мухъл е един от основните фактори, които повишават риска от астматични атаки, алергични реакции и други респираторни проблеми. Фактът, че затваряме прозорците си, докато използваме климатици, помага да се предотврати навлизането на екологични алергени, бактерии и прах.

Климатиците могат значително да подобрят качеството на въздуха в помещенията и да създадат много по-здрава атмосфера. Това е така, защото те са способни да улавят прашец, прах и други алергени в околната среда. Чрез намаляване на влажността, климатиците допринасят за намаляване на растежа на плесента и мухъла.