Особености в работата на климатиците през зимата

0 от 5 / 0 гласа

1. ТЕМПЕРАТУРЕН ДИАПАЗОН:

Съвременните сплит системи за домашно приложение успешно се използват от домакинствата, като алтернатива на скъпото парно или конвенционалните електрически печки. Но използването на климатиците има своите технологични ограничения: обикновените термопомпени системи работят ефективно до - 5 градуса а инверторните - до -15 градуса, което трябва да имате предвид още при избора си на подходящ климатик. В различните модели се прилагат системи за подгряване на картера на компресора, за осигуряване на безпроблемен старт, освен това в режима на отопление климатика следи за нормалния топлообмен, дори при неблагоприятни атмосферни условия.
Практически съвет: Ако ползвате климатици за отопление не ги изключвайте по време на целия отоплителен сезон, поддържайте в отопляемата стая температура по висока от 17- 18 градуса, за да имате най-висока енергийна ефективност и безаварийна работа! 

 

2. НАМАЛЯВАНЕ МОЩНОСТТА И ЕФЕКТИВНОСТТА ПРИ МНОГО НИСКИ ТЕМПЕРАТУРИ.

За никого не е тайна, че ефективността на климатиците е в пряка зависимост от температурите на околната среда. Независимо от марката и модела, както и от мощността, поради нарушения топлообмен и неизбежното заскрежаване ефективната мощност на климатиците пада при -5 градуса с 15-20 процента, при -10 градуса с 25-30 процента а при -15 градуса имаме ефективна мощност малко под 50 процента от номиналната. 
Практически съвет: За да можем да се отопляваме без нужда от допълнителни електроуреди, е нужно при оразмеряването на климатика преди покупка да добавим до 20 процента запас по мощност, както и умело да контролираме температурата в стаята през целия отоплителен сезон. Макар и да намалее драстично в режим на поддръжка климатика така и не работи с максимална мощност.

 

3. ОБЕЗСКРЕЖАВАНЕТО:

При нормалната си работа на „топло” външния топлообменник се охлажда под 0 градуса и влагата във въздуха кондензира по ламелите като се образува скреж. Това не е повод за безпокойство – нормално е. Но имаме влошаване на топлообмена между външното тяло и околната среда и от там КПД-то на климатика пада. Затова производителите на климатици са предвидили включване на т.нар. режим ОБЕЗСКРЕЖАВАНЕ. Целта на този режим е да стопи натрупания скреж и да изсуши (временно) питата за да може да се върне нормалната работа на климатика.
Преминаването в режим обезскрежаване е решено по различни начини от производителите, но основно се осъществява или чрез температурен датчик на топлообменника на външното тяло или чрез следене температурата на топлообменника на вътрешното тяло. 
Температурният датчик следи температурата на изпарителя в режим на отопление. При отчитане на температури 0 и по-ниски градуси се задейства „таймер”. Обикновено е около 45 мин до 1 час. Т.е, ако климатика работи в продължение на 1 час и датчика на външното тяло отчита стойности по-ниски от 0 градуса климатика се превключва в режим на обезскрежаване. Смята се, че за това време се е натрупало значително количество скреж.
При отчитане температурата на вътрешното тяло - тази температура, заедно с температурата на външното тяло, налягането на фреона и конструктивните характеристики на климатика са в математическа зависимиост, която е заложена в програмата на климатика.
Защо замръзват климатиците? - когато условията са сурови, конструкцията на климатика не е достатъчно добра и режимът на обезскрежаване не е прецизно балансиран, се получава обледеняване на външното тяло. Освен чисто конструктивно заледяването може да се причини и от намаляло количество фреон в системата. 
Тогава натрупания скреж се разтапя, но питата не може да изсъхне напълно. В най-долния участък остава мокра. При повторно включване в режим на отопление, този участък мокри ламели се сковават не със скреж, а с масивен лед, който при следващия цикъл на обезскрежаване е невъзможно да бъде стопен. Така, бавно ледът пълзи нагоре по топлообменника, докато не скове цялото тяло, което е крайно нежелателно.

Какво представлява всъщност процеса на обезскрежаването – това е режим на „студено” при спрян вентилатор на вътрешното тяло. Тогава климатика спира за различен период време и не топли, обикновено се включва индикация (някаква лампа започва да мига) което не може да ни притеснява.
Практически съвет: Съвсем нормално е след около 40 мин. до един час работа на отопление климатика Ви да спре да духа топло и да мине на „обезскрежаване”. Не се опитвайте да прекъсвате процеса, защото ще нарушите нормалния ритъм на работата му и може да замръзне!

 

4. РАБОТА НА ИНВЕРТОРИТЕ ПРИ НУЖДА ОТ ТОПЛООТДАВАНЕ ПОД НОМИНАЛНАТА МОЩНОСТ.

Инверторните климатици отдават топлинна енергия, колкото са моментните топлинни загуби на помещението, за поддържане на зададената от дистанционното температура. В зависимост от температурната разлика инвертора променя оборотите на компресора в широк диапазон с цел максимална енергоефективност и комфорт. При високотехнологичните High COP инвертори имаме минимална мощност на отдаване 300W до 500W, докато при по-масовите - минимална мощност от около 900W, което означава, че при помещения с много добра изолация и сравнително топло време навън (5 до 15 градуса) по-скъпите хипер-инвертори продължават да работят, доставяйки макар и минимално количество топлина и консумирайки ток, равен на консумацията на електрическа крушка. Нормалните инвертори при такива условия достигат зададената температура и спират, излизат от инверторния режим, което нарушава комфорта като цяло. 
Практически съвет: Още преди покупката е нужно прецизно определяне на подходящия климатик, съобразно обема на помещението, изолациите, дограмите, изложението и характера на обитаемото пространство. Преоразмеряването е целесъобразно доколкото да компенсираме намаляването на мощността на климатика при екстремно ниски температури, но не и до толкова, че да е за сметка на комфорта. Ако можете да си позволите високо-технологичните хипер-инвертори – те ще Ви се отблагодарят с ниски сметки за ток и перфектен комфорт.

 

5. ПРОБЛЕМ С ИЗТИЧАЩАТА ВОДА ОТ ВЪНШНОТО ТЯЛО ПРЕЗ ЗИМАТА.

Когато навън е горещо през лятото и климатиците работят, отдаваме малко значение на конденза, който капе навън. Ако имаме направена дренажна система и водата се стича в улуците това вече задоволява напълно клиентите перфекционисти и хората, които не са склонни да създават конфликти. Не така стои обаче въпроса с водата която се изтича от външното тяло на климатика през зимата, когато климатика започне да се обезскрежава при всеки час работа. В инструкциите за инсталация производителите ясно са записали: Не се допуска монтирането на опционалния щуцер и направата на дренажна система на външното тяло в региони, където минималните температури падат под 0 градуса.” Нарушаването на предписанието е повод за отказ от гаранция, тъй като проблемите, причинени от замръзването на вода на дъното на външното тяло не могат да се третират, като заводски (фабрични) дефекти.
Какво може да се случи: 
Първото нещо което прави впечатление при работата на климатик със „замръзнало дъно” е увеличаване на шума от компресора и силните вибрации на целия климатик (вибрациите могат да се пренесат по тръбите и във вътрешното тяло). Това става, защото се блокират тампоните на компресора и на практика се фиксира окачването му към корпуса на външното тяло.
Второто много опасно е огъване, деформация и дори скъсване на най-долния ред тръби от топлообменника на външното тяло и последващо изтичане на фреона. И не на последно място масивния лед може да предизвика счупване на перката на вентилатора на външното тяло. Сигурно е, че ако Ви се случи такова нещо, ще Ви бъде отказана гаранция с мотива, че замръзването на дъното на външното тяло е предизвикано от неправилна употреба, а последиците не са фабричен дефект. 
Практически съвет: Помислете още преди инсталацията, къде няма да има проблем водата от външното тяло да се изтича свободно! Не допускайте водата да се стича директно върху климатика на съседа Ви отдолу и не допускайте това да се случи и с водата от климатика на съседа Ви от горе! Ако имате възможност, инсталирайте външното тяло на климатика, където има достъп тази вода да се събира и изхвърля ежедневно! 
Монтаж на тава, която да събира и отвежда водата. Според нашия екип тавата само отмества проблема малко настрани – а не го решава, тъй като не предотвратява замръзването и не улеснява свободното изтичане. Съществуват дренажни маркучи с вградени нагреватели, но трябва да се има предвид че такова отопление не е в полза на енергоспестяването.

Въпреки някои недостатъци и неудобства климатиците остават най-евтиното градско отопление, доказало се през последните десетина години. Освен всичко регулируемия комфорт предлага решение на задачата за енергоефективност и екологичност на домакинствата, което е в съответствие с европейските норми и се подпомага от различни програми и фондове


Поради фундаменталнотo си значение статията е копирана от http://klimatici.com