Историята на климатика

0 от 5 / 0 гласа

С наближаването на лятото, високите температури и непоносимата влажност милиони хора се обръщат към това чудо на техниката - климатика.

Тези уреди, които се включват само натискането на копче, са сложни електромеханични системи, продукт на над век инженерно развитие в сферите на охлаждането, термодинамиката, контролът и енергийсната ефективност. Климатикът несъмнено е сред най-важните инженерни достижения на XX век.

Климатикът носи корените си от Китай, където изобретател на има Динг Хуане създава ръчно задвижванa ротационнa перка. Идеята за охлаждане на въздуха също интригувала великия американски изобретател и държавник Бенджамин Франклин, който през 1758 година провеждал експерименти с изпарение и алкохол, за да получи по-ниски температури.  

Уилис Кариер - Бащата на климатика

Първият модерен климатик бил изобретен през 1902 година от Уилис Кариер, талантлив инженер, който започнал да екпериментира със законите на управление на влажността, за да разреши проблем във печатница в Бруклин, Ню Йорк. Като взаимствал от концепциите за механично охлаждане в предишните години, системата на Кариер изпращала въздух през бобини, пълни със студена вода, като охлаждали въздуха и в същото време намалявали влажността. През 1933 година, Компанията за климатици на Кариер създала климатик, като използвала кондензиращо устройство, задвижвано от колан, и свързан вентилатор и това устройство станало модел за разрастващия се пазар за охладителни системи в САЩ.

Съвременните климатици, въпреки че оперират при същите научни принципи като климатиците на Кариер от 1933 година, включват подобрения в компресирането на пара, диагностика и контрол, електронни сензори, материали и енергийна ефективност. Новият климатик на Кариер, наречен Infinity, е далеч по-добър от ранните модели на своя изобретател, като включва подобрени компоненти, включително двустепенен скрол компресор за по-тиха, по-енергийно ефективна работа.

Енергийно ефективните стандарти, приети от правителствата на различни държави, водят до подобрения в климатичните системи. Минималните ефективни стандарти за климатичните системи прогресивно са се увеличили, като карат производителите да оптимизират системите, за да намалят енергийсната консумация.

За да се съобразят с тези регулации, Daikin успешно  увеличaва съотношението на сезонна енергийна ефективност, като подпомага опазването на околната среда, като в същото време позволява спестявания на сметките за потребителите.

 

В днешно време климатикът се е превърнал от лукс в необходимост и е допринесъл по много начини за качеството на живот. В допълнение към очевидните ползи и удобства, които носи, климатикът позволява нови променени архитектурни дизайни, офис сгради без прозорци и къщи без веранди.