Видове филтри за климатик и ползата от тях

0 от 5 / 0 гласа

Стандартен прахов филтър

 

Този филтър е разположен под панела на всеки един климатик. Неговата функция е да предпази топлообменника на вътрешното тяло от замърсяване и на практика извършва функцията на „прахосмукачка”. За почистването на филтъра е достатъчно да се измие с топла вода и подсуши.

 

Йонно дезодориращ филтър

Генерират се отрицателни йони от малки керамични частици. Йоните имат способността да разлагат и абсорбират миризмите на различни тела, носещи се във въздуха (цигарен дим). Използва се високо напрежение (около 5000 волта), което неутрализира бактерии, вируси, гъбички. 

Процеса на неутрализирането протича по следния начин:

  1. Отрицателните йони се превличат от положителните тела.
  2. Когато прилепнат за бактериите, се свързват с клетъчната им  стена и започват да я разграждат.
  3. Бактериите са неутрализирани.

йонен филтър йони бактерии климатик

Периода на използване на филтъра е приблизително 3 години. През това време той се замърсява и започва да губи свойствата си, а енергийната ефективност на климатика намалява. Свойствата му се възстановяват след измиване.

 

Кахетинов филтър

Какво е кахетин ?

 

кахетин

 

 

Кахетин - естествено вещество ( мощен природен антисептик ), което  се съдържа в листата. От древни времена, кахетинът се е използвал в медицината за борбата срещу вируси, бактерии и други патогени.

 

 

 

Той осигурява безпрецедентно високо ниво на пречистване на въздуха. Кахетиновият филтър засяга вирусите, като им разрушава клетъчната стена и нарушава способността им да се свързват с клетките и да причиняват зараза. 98% от въздуха, който преминава през филтъра е с деактивирани  вируси, абсорбиран прах, тютюнев дим и други често срещани замърсители на въздуха. Кахетинът унищожава „Коксаки вирус”, който е по-сложен за лекуване от грипните вируси.

 

 

Активен карбонов филтър

Тези филтри са проектирани за пречистване на неприятни мириси от цигарен дим,  домашни любимци, храна и други. Обикновено, те трябва да бъдат заменени приблизително веднъж на всеки 3-4 месеца.