Най-добри марки климатици? Коя да избера?

0 от 5 / 0 гласа

Как да направя правилния избор?

Всъщност, за да направите правилния избор, трябва да знаете по какви критерии да ги оценявате. Като тези прословути критерии ви предлагаме да се разграничат на три: качество, практичност и разбира се, цена. И трите критерия имат приблизително една и съща стойност. Тъй като качеството на устройството отразява не само характеристиките (като ниво на шум например), но и неговия ресурс или броя години, които ще ви служи вярно новата сплит система. Практичността е не по-малко важна, защото когато купувате климатик с режим на отопление, получавате значително предимство – способността да се отоплявате в междинните сезони, когато е студено през нощта, а отоплителният период все още не е започнал.

И така как да определя коя марка климатик да си купя, без да се сблъскам с неудобството свързано с инсталацията и работата му?
На първо място, вземете решение за неговата мощност, вид и допълнителни функции.

Как да избера между всички тези обявени за най-добри марки климатици?

Основните моменти, чрез които решаваме кой климатик да изберем за нашите нужди  са:

  1. Цената;
  2. Страна на произход;
  3. Видове и модификации- стенен, таванен, колонен, подов и т.н;
  4. Мощност и консумация на енергия, висока енергийна ефективност;
  5. Външен вид и размери, тихо работещи  вътрешни и външни тела;
  6. Функционален комплект;
  7. Гаранцията.

Всеки от тези критерии се определя от съответните характеристики на вашето помещение и бюджетните ви възможности.

Коя марка климатик да си купя?-цена, качество, произход

Японски марки климатици

Когато мислим над въпроса-коя марка климатик да си купя, тогава разбира се, вземаме предвид марката и страната на производство. А те от своя страна, често диктуват цената. Дори и да нямате представа коя компания прави най-добрите марки климатици, сте чували най-известните имена в климатичната индустрия. Повече от 60 години Япония е начело на този пазарен сегмент. Повечето от изобретенията, свързани с хладилното оборудване, са направени там. Така, че Япония се счита за безспорен лидер и определя общите темпове на цялата индустрия.

В тази връзка, избирайки японски марки климатици, определено можете да разчитате на най-високо качество на предлаганите продукти. А цените напълно отговарят на качеството. Като най-добри марки климатици и производители си струва да отбележим компаниите  Mitsubishi , Daikin , Fuji ElectricToshiba,  Panasonic и Hitachi. Всички тези японски марки климатици имат високи оценки на енергийна ефективност. Това означава, че ви предлагат възможност за затопляне и охлаждане на дома ви възможно най-евтино.
Изключително високо ефективни и икономични за отопление са хиперинверторните модели A+++ ,което е най-високата енергийната ефективност на уредите.

Например висококачественият ХиперИнвертор на японската компания   – FUJI ELECTRIC RSG-07KGTB R32, гарантира висока надеждност и ефективност на отлична цена. Отличава се с висока мощност и отличен клас на енергийна ефективност, както на охлаждане така и на отопление- А+++. Лесна поддръжка, икономичен и мощен режим на работа, ниско ниво на шум. С безупречната си работа и отлични функции, този хиперинвертор напълно заслужава място в челните позиции на най-добри марки климатици.

Климатични устройства произведени в Китай, Южна Корея, Турция

Следващата категория хубави марки климатици включва устройства от Южна Корея, Китай, Турция. Производителите Gree, Midea, Treo, Gree. Те догонват японските марки климатици, както по отношение на качество и технологии, така и по отношение на цените. Цените на някои от тях може да  бъдат с около 10 до 30% по-ниски от споменатите по-горе конкуренти.

GREE е единственият производител от бранша на климатизация в Китай, който е бил отличен като “Световна търговска марка”. Климатиците Gree  имат всички необходими функции за осигуряване на комфорт във всяка стая. Оборудването придоби популярността си поради непрекъсната работа, лесната експлоатация и достъпната цена. Продуктите на GREE се продават в големи количества в повече от 200 страни и региони, докато климатиците от собствената търговска марка на компанията GREE се продават в повече от 100 страни и региони. Филтърните елементи на устройствата почистват въздуха от прах, гъбички и алергени. Климатиците Gree имат функция за самодиагностика и при незначителни проблеми те коригират всичко самостоятелно – това значително улеснява използването. Тази марка напълно заслужава мястото си в категория-най-добри марки климатици.

Климатиците Midea също са едни от най-често срещаните. Това се дължи на големия асортимент и достъпната цена. Устройствата подават въздух в две посоки, което осигурява комфорт, докато сте в охладеното помещение. Безшумните климатици се вписват перфектно в спалнята, дори и в режим Turbo. Филтрация, автоматична диагностика, безпроблемна работа са основните предимства на марката. Въпреки своята простота климатичното оборудване Midea се е утвърдило добре на пазара и е доста търсено.

Но не забравяйте, че не всичко, което блести е злато и не всичко, което е скъпо е добро. Понякога можете да получите впечатляваща отстъпка на много висококачествени и скъпи модели. В зависимост от натоварването и сезона, се провеждат различни промоции на климатична техника, благодарение на които можете да получите скъп климатик на много добра цена. Също така е възможно да получите безплатен монтаж при закупуване на климатици Daikin. Самите серии Daikin FTXA25АW и Daikin FTXA35AW са едни от най-изгодните по отношение на цена и качество. Защото за сравнително малка сума, получавате климатик от водещ лидер в индустрията.

 

Избор на мощността на климатика

Основният „показател“ за ефективността на всеки климатик е неговата мощност. Качеството на полученото охлаждане или отопление, непрекъснатата работа на климатика и жизненият му цикъл, зависят от правилния избор на мощността му. Знаейки това, трябва да изберете мощността на устройството въз основа на размера на помещението, което то ще охлажда или отоплява. Важно е също да имате предвид, че не е необходимо да купувате много по-мощен климатик, отколкото се изисква. В противен случай ефективността на вашата климатична система ще бъде по-ниска, а средната консумация на енергия по-висока.

Други важни фактори от, които ще бъде повлияна производителността на вашия климатик са:

  • Вид на помещението и неговото предназначение-ако обекта е с търговска цел, например фитнес център или кино, трябва да се предпочитат модели с по-висока производителност;
  • Изложение на помещението- север, юг, изток, запад. Важно е също дали е много слънчево, последен етаж ли е, плоча или покрив с керемиди и т.н;
  • Дизайн и характеристики на помещението-наличието на прозорци, врати, височина на тавана, брой етажи и т.н. Тези характеристики влияят и върху избора на мощност в посока на нейното увеличаване;
  • Броят на хората и оборудването-работещите устройства генерират допълнителна топлина, така че не пропускайте този факт, когато купувате климатично устройство.

Понякога изборът на климатични устройства е сложна задача и изисква индивидуален подход. Закупуването на качествен и икономичен климатик трябва да бъде поверено на професионалисти.

Изчисляване на мощността

Всеки климатик има техническа документация, в която има такъв показател като BTU / h. Този параметър отговаря за капацитета на охлаждане и може да бъде показан в описанието на модела. Така познатите днес означения  9-ка, 12-ка, 18-ка, 24-ка, всеки модел има своя собствена мощност BTU / h.
За да определите колко е това в киловата, е необходимо да се приложи формулата – 1 BTU / h * 0,293.
В резултат на това получаваме
-2,64 kW (модел 9 -ка);
-3,52 kW (модел 12- ка);
-5,28 kW (модел 18-ка );
-7,0 kW (модел 24-ка).

За по-голямо удобство може да използвате нашият калкулатор за климатици  или следният списък:

Технически характеристики и различни функции

Днешните най-добри марки климатици идват с много допълнителни функции като:

 

  • Вентилация- система за пускане през зимата, когато топлият въздух, се натрупва към тавана, трябва да бъде равномерно разпределен в цялата стая;
  • Пречистване на въздуха-преди топлообменника въздухът преминава през филтърна система. Домашните климатици могат да бъдат оборудвани с груби филтри (груб прах) и фини филтри, в които се улавят частици прах, дим и цветен прашец. Въглеродни филтри, които премахват миризми, за улавяне на микрочастици, електростатични филтри и най-добрите HEPA филтри, които улавят наночастиците с прах;
  • Дренаж/ DRY функция за намаляване на влажността на въздуха, предпазва от образуване на мухъл, премахва вредни микроорганизми;
  • Йонизация -пречистване, освежаване и насищане на въздуха с аниони;
  • Овлажняване;
  • Промяна в посоката на потока- опцията ви позволява да отклонявате въздушния поток в желаната посока, като избягвате струята на студен въздух директно върху хората;
  • Автоматичен режим – климатикът независимо избира режима и интензивността на работа;
  • Нощен режим за комфорт при сън и енергоспестяване;
  • Плазмен пречиствател за въздух;
  • „Точково“ охлаждане или отопление;
  • Забавено стартиране на компресора;
  • Защита от топлинно претоварване;
  • Предпазване от замръзване и т.н.