Как хората са се охлаждали преди изобретяването на климатика

0 от 5 / 0 гласа

С напредването на лятото, повече хора разчитат на климатика да ги охлажда. Но преди изобретяването на климатика, хората е трябвало да бъдат изобретателни, за да се чувстват добре в жегите. Ето пет различни начина, по които хората се справяли с жегите в миналия и по-миналия век.  

Водни фонтани

Водните фонтани били много различни през миналия и по-миналия век, отколкото са сега, но те все още предлагат лесен начин за охлаждане през лятото. Някои фонтани в големите градове били построени като големи корита, така че хората да могат да пият вода или да си потопят главите, за да се охладят. Докато фонтани като тези помагали на хората да намерят облекчение от жегите, те също улеснявали разпространението на болести. Не само много хора използвали фонтаните, но понякога коне и други животни също ги използвали, което ги правело нехигиенични.

Ледени блокове

Хората добивали и съхранявали ледени блокове през зимата, за да ги използват през летните месеци. Да се сдобиеш с лед през лятото отнемало планиране преди хладилникът да бъде изобретен.Хората е трябвало да се сдобиват с лед от езерата, които били замръзнали през зимните месеци. Ледът бил складиран с естествено хладни сгради, наречени ледени къщи, където престоявал, преди да бъде разпределен през следващите месеци. Преди изобретяването на климатика използването на лед за охлаждане през горещите летни дни било ефикасно, но не винаги било надеждно поради непредсказуемостта на зимното време. Ако зимата била мека, не много лед бил на разположение, което го правело рядка стока месеци по-късно, когато ставало горещо.

Високи тавани

Преди изобретяването на климатика креативната архитектура била друг начин да направят условията в сградите по-приятни. Тъй като топлият въздух се издига нагоре, някои сгради били построени с високи тавани. Горещият, издигащ се въздух излизал през прозорците до тавана и създавал естествен въздушен поток.

Предни веранди

Архитектурата също включвала предни веранди на къщите, за да даде възможност на собствениците на намерят облекчение от жегите. Хората можело да седят навън вечерно време, когато било по-хладно. Верандата се превръщала в място за социализация с приятели и семейство, докато се охлаждали след дълъг ден.

Подремване на сянка

Може би най-лесният начин да победят жегите преди изобретяването на климатика било да вземат дрямка в тревиста местност под дърво. Дърветата могат да бъдат намерени почти навсякъде, дори в сърцето на Ню Йорк и да осигурят много сянка за хората наоколо. Взимането на дрямка следобед също така означавало да не се работи през най-горещата част на деня, като се намалява заплахата от дехидратация, сърдечен удар или топлинен удар.

Хубаво е, че в днешно време може да разчитате на технологичното чудо климатика, за да се охлаждате в дома, колата, в офиса, в магазините и напрактика във всички затворени помещения. Искате прохладно лято и топла зима - изберете климатична техника от нас - "Клима Груп 2" ООД - фирма с дългогодишен опит, покриващ целия цикъл: консултация, проектиране, доставка, монтаж и поддръжка! Повече информация може да получите на телефон: 0878494368, на място: бул. "Христо Ботев" №93, гр. Бургас или със запитване по ел. поща: largo_clima@mail.bg. С удоволствие ще очакваме Вашите запитвания към нас!