Как да изберем подходящ климатик?

0 от 5 / 0 гласа

Как да изберем климатик, подходящ за нашите цели?

 

Има няколко основни момента при закупуването на климатик, които не може да пренебрегнете. За целта обаче, трябва да сте наясно какво точно искате. 
Когато посетите магазин за климатици, трябва да предоставите определена информация на търговеца, за да може той да ви бъде максимално полезен. Доверете му се!

 

Каква квадратура желаете да топлите и охлаждате? - Принципно квадратурата е водеща при избора на климатик, но не е най-важният и единствен критерий. Без да сте измерили помещението обаче, няма как търговецът да се ориентира - той не е посещавал дома Ви. Затова размерите са много важни - те дават първоначалния ориентир. 

Имате ли изолация (вътрешна или външна)? - В днешно време не е необходимо да се убеждаваме за ролята на изолационните материали и колко важни са те. Когато имаме клиенти, които желаят да поставим климатик в помещения без изолации или с големи топло-загуби, винаги трябва да се знае, че е важно да се вземат мерки, тъй като загубите се изразяват в пари. 

Какво изложение има стаята? - Изложението е важно по няколко причини. Може да се окаже, че ако за 20 кв.м. с южно изложение е подходящ един климатик, то за същата квадратура, обаче със северно изложение, той да се окаже слаб. Освен това съществуват т.нар. "усойни помещения" - в тях може да има влага, никога да не пече слънце и т.н. 

Жилището панелно или тухлено е? - Този въпрос засяга малко изолацията. Тухлите имат по-добри изолационни качества, особено ако са измазани. За панела какво да кажем, ако пък и не е изолиран много добре... 

Каква е дограмата на помещението? - Логично е, когато дограмата е стара, изкривена или не добре уплътнена, това да предполага топло-загуби. Новата дограма не позволява да се губи енергия, освен това и шумоизолира, което също си е плюс. 

Колко е височината на помещението и дали то е разчупено като форми? - Формата на помещението е важен фактор и не бива да се пренебрегва. Когато то е таванско, височината не е еднаква навсякъде. Други помещения са като коридори - дълги и тесни или пък на две нива и пр. Всичко това трябва да се предвиди, затова не спестявайте информация на консултанта! Колкото по-информиран е той, толкова по-полезен ще е за Вас. 

Помещението жилищно или промишлено е? - Този въпрос се свежда до това, че когато помещението е промишлено, се вземат в предвид уредите, които са вътре, защото те също могат да топлоотдават. Например, ако е магазин за хранителни стоки, в този случай е възможно да са инсталирани хладилни витрини или просто по-мощни хладилници. Имайки в предвид, че компресорите на хладилниците ще отдават определено количество топлина, консултантът ще Ви препоръча мощност на климатика в резерв. 

На кой етаж се намира? - Логично е да се помисли и за това, понеже, както знаем, първият и последният етаж без изолация са по-студени. 

Ново строителство ли е сградата и ако не, с какво сте се отоплявали през изминалите периоди? - Новото строителство в България може да бъде много разнообразно, като плюсове и минуси. А едно панелно жилище без изолации ще се отоплява с много разход на енергия. Та в този ред на мисли сте в печеливша позиция, ако живеете в ново жилище с Европейски стандарти, изолирано с подходящите материали и с качествена дограма. Но ако не е така, трябва да се предвиди резерв от мощност, защото това ще даде отражение на работата на климатика. 

Имате ли някаква представа какво означава инверторен тип климатик и какво означава конвенционален? - Много от клиентите мислят, че инверторният климатик е просто по-скъп и не е рентабилно да се купува този тип машина, защото разликата в цената се изплаща с години според тях. Може да се каже, че инверторният климатик е иновация на конвенционалния. Да, той винаги е по-скъп като цена, но има защо. Устройството на двете машини на пръв поглед си прилича и двата климатика имат компресор, имат също топлообменници, както и вентилатори. Изглеждат идентични с вътрешно и външно тяло, но дотук. Същинската разлика е в начина на работа на компресора. При работа на обикновените климатици се повтаря цикълът "старт / стоп", за да се получи желаната температура. Инверторните устройства работят при различни мощности. В зависимост от температурата в помещението честотата на въртене на компресора се променя така, че да осигури оптимално охлаждане при минимална консумация на електроенергия. Когато инверторният климатик се включи, компресорът работи с максимална мощност, за да достигне бързо зададената температура. При достигане на необходимата температура компресорът намалява честотата на въртене, а от там намалява и мощността му, за да се поддържа желаната температура. Благодарение на инверторната система, климатиците поддържат зададената температура в диапазон ±0.5 °С, в режим на охлаждане и отопление, при оптимална мощност на компресора, с минимална консумация на електроенергия. При някои модели икономията на електроенергия достига до 50%. 

 

Какво е водещо за Вас при покупката:

- цената (търсим ниска цена); 
- тишина при работа на машината; 
- целта – за всеки клиент е различна, като например за Вас може да: Ви трябва преди всичко за охлаждане (имате алтернативен начин за отопление); Ви трябва, за да топли и охлажда, но топленето е по-важно за Вас; не е важно отоплението, защото предлагате стаи за туристи през лятото и т.н.

Тези въпроси са важни за търговеца. Има случаи, когато клиентът търси възможно най-евтиния вариант. Понякога е важно климатикът само да охлажда, а друг път е важно просто да е тих, без значение от цената. Така че клиентът може и трябва да постави своите изисквания, за да бъде търговеца максимално полезен. 

 

Ако Вие имате готови отговори на тези въпроси и имате нужда от съдействие при избора на Вашата климатична система, можете да се обърнете към нас - фирма „Клима Груп 2“ ООД и ние с удоволствие ще Ви окажем съдействие! Моля, заповядайте!