Kaкво е мулти-сплит система?

0 от 5 / 0 гласа

Kaкво е мулти-сплит система?

Научете какво представлява мулти-сплит системата и какви са нейните плюсове и минуси.

 

Добрата климатизация в домовете и офисите е от особено значение за това колко сме продуктивни, как се чувстваме и колко сме здрави. Климатиците са едни от най-използваните уреди в нашето съвремие за постигането на комфортна и здравословна среда, но на пазара има голямо разнообразие от видове, сред които ще срещнете и мулти-сплит системите.

 

Най-вероятно ще се натъкнете на различни мнения за мулти-сплит системите и техните възможности. За да разберете дали това оборудване е подходящо за Вашите нужди, е необходимо да научите какво представляват те и какви са техните предимства и недостатъци.

 

Какво е мулти-сплит система?

Мулти-сплит системата е специално оборудване за климатици, което позволява отоплението и охлаждането на няколко стаи и големи помещения от няколко вътрешни тела, свързани с едно основно външно тяло. Вътрешните тела могат да бъдат различни по вид, а това колко на брой модули могат да бъдат свързани зависи от капацитета на мулти-сплит системата. Всеки климатик, включен в общата мрежа, може да бъде настройван индивидуално чрез самостоятелно дистанционно управление.

 

Какви видове климатици могат да се включат в мулти-сплит системата?

  • Стенен
  • Касетъчен
  • Канален
  • Колонен
  • Подово-таванен

Благодарение на мулти-сплит системата, можете да отоплявате и охлаждате всяко помещение с подходящия за него климатик. Имайте предвид, че е необходимо да съобразите общата мощност на вътрешните модули с натоварването, което може да понесе външното тяло. За целта е най-добре да поверите тези изчисления на професионалистите.

 

Предимства на мулти-сплит системата:

1. Към едно външно тяло могат да се свържат до няколко вътрешни тела, които могат да бъдат различни по вид.

2. Всеки климатик може да бъде настройван според нуждите и условията на помещението, в което се намира.

3. Спестява се място. Мулти-сплит системите много често са предпочитани, когато потребителите не разполагат с достатъчно място за монтаж на всички външни тела на отделните климатици.

4. Естетически вид на фасадата. Все по-често се търсят решения за подобряването на външния вид на сградите. Мулти-сплит системите са добър избор за хората, които предпочитат да не претрупват фасадата на сградата с множество кутии на външните тела на климатиците.

5. Надеждна климатизация на различните стаи или на големи помещения, в които работят няколко климатика. Всички модули са свързани в обща система, която, ако общата мощност е съобразена, може да бъде много ефективна и енергоспестяваща.

6. Ниски нива на шум. Кондензаторът е основният източник на шум и тъй като при тази система той е един – можете да разчитате на по-безшумна работа. Също така, съвременните мулти-сплит системи са разработени така, че да се постига максимална звукоизолация.

7. Ако системата има възможност за включване на до 5 вътрешни тела, но в началото сте свързали само 3 например, винаги можете да присъедините още 2 впоследствие.

 

Това са доста основателни причини голяма част от потребителите да предпочетат този вид оборудване, но нека разгледаме и какви са недостатъците му.

 

Недостатъци на мулти-сплит системите:

1. При повреда на основното външно тяло, към което са свързани всички вътрешни тела, работата на всички климатици е повлияна. Това е особено неприятно през зимата, когато разчитате на това оборудване за отоплението на цялата сграда.

2. По-голяма инвестиция. Мулти-сплит системите са по-голяма първоначална инвестиция, която трябва да прецените дали можете да си позволите.

3. По-дългият тръбен път оскъпява монтажа. От една страна, дългият тръбен път е предимство, тъй като можете да свържете всички климатици към едно външно тяло. От друга, този вид монтаж вероятно ще бъде по-скъп от обикновено.

 

Мулти-сплит системите са подходящи за монтиране при ново строителство, тъй като може предварително да бъде положен тръбният път и да се изгради дренажният път. По този начин няма да натоварвате излишно фасадата и тя ще има по-приятен вид. Също така, тези системи се отличават със забележителна си енергоефективност – основна причина за това е, че се ограничават честите включвания и изключвания на системата.

 

Монтажът на мулти-сплит системите е по-сложен и изисква специално оборудване, затова Ви съветваме да оставите тази задача на специалистите по инсталиране на климатици. От правилната инсталация зависи не само колко добре ще изглежда външния вид на фасадата, но и дали системата ще бъде достатъчно ефективна.

 

Дали да изберете мулти-сплит система за Вашето оборудване е решение, което трябва да бъде основано на индивидуалните Ви нужди. Това може да бъде много подходящ и удобен начин за климатицазия, но в някои случаи потребителите решават, че ползата от такъв вид система не би била толкова добра инвестиция.