За лятото, климатика и още нещо

0 от 5 / 0 гласа

Горещото лято винаги се свързва с начин да си осигурите прохлада както в дома, така и на работното си място. В този смисъл, много голям брой хора се възползват от услугите на климатика, има такива които дори използват климатик само за лятото. Какви обаче са тънкостите на използването му през горещия период на годината? Нека видим в настоящия текст.

Първо и най-важно. Трябва да подготвяте климатика си за всеки сезон. В случая, когато говорим за лятото, малко преди навлизане в екстремните горещини се прави преглед на уреда. Той е много капризен уред, който освен че изисква редовна поддръжка, изисква почистване и подготовка за времевия период, в който ще бъде по-натоварен. Лятото е точно такъв период, в който както обичаме да се изразяване "климатикът работи на макс"!

Климатикът като уред е чувствителен и въпреки че това не е видимо с просто око, той е подложен всякакви предизвикателства когато работи. Ето защо е необходимо да се възползвате от даденостите на модела, който притежавате, за да можете да го използвате ефективно през летните жеги. Без правилната поддръжка и настройки за лятото, можете да изгубите от 5 до 15 % от неговата ефективност. Това значи, че дори да сте закупили нов климатик, ако не го използвате ефективно, все едно сте взели климатик втора ръка. Добрата новина е, че можете да възстановите ефективността много бързо, особено ако използвате правилно функциите и настройките за летния сезон.

Не можете да се справите сами! Това не би трябвало да е оправдание, защото още със закупуването на климатика вие получавате наръчник за употреба (Според нормите в ЕС, наръчникът трябва да е преведен и на български език). В него е описано всичко от което се нуждаете, за да разберете как да поддържате, почиствате и настройвате домашния климатик. Все пак вие сте тези, които имат полза от него в дома си, и ако в службата си има техническа поддръжка, то за вкъщи е най-добре да се научите да го ползвате възможно най-ефективно.

Разбира се за по-сложните неща, които също са описани в наръчника, трябва да се доверите на техник, но за нещата от които зависи използването на климатика в домашна среда през лятото, всичко е във вашите ръце.

 

Климатик само за лятото


Когато ползвате климатик само за лятото, респективно трябва да нагласите работата му за предизвикателствата на този сезон. Според климатичните условия във вашия край, можете да настроите програма за автоматично включване на климатика в определени часове от деня и автоматичното му изключване в други. Така ще постигнете много по-икономична схема на работа, отколкото ако си играете на постоянно включване и изключване. Също така, чрез настройка на лятната програма, можете да си позволите постоянна температура в дома ежедневно, която още по-добре можете да регулирате според капризите на летните дни. Знаете някои са ужасяващо горещи, други са много задушни, трети са с голяма влажност на въздуха и т.н.

Колкото по-висока е температурата навън, толкова по-добре е да увеличите температурата в стаята. Това ще ви спести както пари, така и здравословни проблеми. Не бива да допускате много голяма разлика между температурата, която е навън и която е в стаята през лятото, защото тялото ще изпита огромен шок когато ви се наложи да излезете.

Когато ви се наложи да излезете или редовно през лятото в дома няма хора в определен час, можете да оставяте климатика изключен. В този смисъл възползвайте се от автоматичното програмиране, да настроите климатика да се включи например половин час преди да се приберете, за да може като влезете в дома си да усетите прохладата, от която имате нужда.

Направете опит с комфортната зона за всеки в дома, ако например сте свикнали през лятото да държите 23 градуса в най-горещите часове, пробвайте тайно да качите температурата до 24 и да видите реакцията на останалите. Ако никой не възрази, значи комфортната зона може да бъде на това ниво. Това ще ви спести пари, защото климатикът няма да работи толкова екстремно.

През горещите летни нощи можете да спестите работата на климатика. Можете да охладите стаята преди да си легнете да спите, но не оставяйте климатика да работи цяла нощ. Това може да навреди на здравето ви. Вместо това се възползвайте от естественото проветрение, за да може да усетите нощното разхлаждане.

Следвайте съветите, които бяха изложени в текста, за да може да сте доволни от работата на климатика през лятото, да го ползвате по-икономично, по-качествено и с много ползи за домашния бюджет и здравето на всички в къщата.