Как да изберем правилния климатик ?

0 от 5 / 0 гласа

 

1. До каква външна температура можем да използваме климатичната инсталация за отопление?

Обикновената сплит-система може да бъде използвана за отопление при външни температури от +18ºС до +12ºС в зависимост от компанията производител – при производителите на ниския клас до – 2ºС ~ -4ºС външна температура, при производителите на средния клас до – 5ºС ~ – 8ºC, при производителите от високия клас до -10ºС ~ -12ºС. При инверторите до -15ºС ~ -20ºС от производителите на висок и среден клас климатици. Допълнителните фактори, които са важни при отоплението на климатичната инсталация в студените дни са: качеството на монтажа; мощността на кондиционера; изложението на помещението; изолацията и дебелината на стените; вида на дограмите; външната влага; мъгла т.н.

2. Колко често е нужно да се прави профилактика?

Поне един път годишно препоръчваме профилактика на климатичната инсталация, която се извършва от техниците, монтирали климатика. Профилактиката е нужна и необходима, за да може климатикът да бъде използван дълго време и се заплаща от клиента отделно. Профилактиката е неразривно свързана с гаранционната карта! Няма уред който да се експлоатира и да работи до безкрайност без да бъде проверено ежегодно поне веднъж техническото му състояние!

3. Колко е животът на една климатична инсталация?

Животът на климатичната система зависи изключително много от предназначението на помещението, където е инсталирана /жилище, офис, сървърно помещение, ресторант, магазин, склад и т.н/, режимът на натоварване, от начина на поддръжка и експлоатация. При спазване на всички условия за експлоатация /редовно почистване на филтрите, текуща годишна профилактика, запазване на първоначалните хладилни/отоплителни товари в помещенията/ експлоатационният живот на японските климатици е средно 10 – 13 години, а на китайските – от 4 до 6 години.

4. Каква поддръжка изисква климатикът?

За да може климатичната система да функционира нормално е необходимо редовно (обикновено веднъж на две седмици) почистване на електростатичните филтри, които се намират под лицевия панел на вътрешното тяло. Редовното почистване на филтрите може да спести до 30% от консумацията на ел. енергия на Вашия климатик. Освен това е необходимо веднъж годишно, пролетта преди началото на сезона, да се извикат специалисти за извършване на професионално почистване, диагностика и дозареждане с фреон на Вашия климатик. В помещението не трябва да се инсталират допълнително топлоотдаващи уреди или да се изисква от климатика да охлажда по-голямо по обем помещение, несъобразено с неговата хладилна/отоплителна мощност.