GREE спечели наградата на предприемача Ричард Брансън за супер ефективни климатични решения за жилища

0 от 5 / 0 гласа

Световният лидер в производството на климатична техника GREE спечели престижна световна награда за супер ефективни решения за климатизиране на жилища.

GREE взе първото място на международното състезание за иновации и високоефективни решения за битова климатизация Global Cooling Prize, стартирано през 2018 г. с помощта на британския предприемач сър Ричард Брансън. Инициативата е на стойност 3 милиона долара и издирваше технология за охлаждане на жилища с поне 5 пъти по-малко въздействие върху климата от стандартните климатични инсталации в помещенията, като в същото време цената на супер ефективната технология да е максимум 2 пъти повече от цената на базовите климатици. 

Китайският производител GREE Electric Appliances и неговият партньор университета Tsinghua, предложиха хибридно решение, използващо директно изпарение на хладилен агент, което присъства в стандартните климатици, охлаждане на кондензатора на климатика и вентилация.

Иновативната технология на GREE позволява автоматично превключване между отделните режими (директно изпарение, охлаждане на кондензатора на климатика чрез адиабатно охлаждане или вентилация), като при определени външни метеорологични условия е възможна и паралелна работа. В новата климатична машина GREE внедрява нов дизайн на компресор, който използва хладилен агент с нисък GWP  (потенциал на глобално затопляне) R152a и усъвършенствани изпарители и кондензатори за по-ефективно охлаждане и изсушаване на въздуха. Решението включва и малък слънчев фотоволтаичен панел, който е поставен във външното тяло.

До финала бяха допуснати 8 компании, като Daikin бе другият призьор в състезанието, който предложи технология, базирана на работа с  две специално адаптирани  вътрешни тела, работещи на хладилния агент R1234ze (E) и впръскване на кондензатора на климатика с вода при високи външни температури.

Възможността за трансформация на системите за охлаждане вече е факт и има възможност да помогне в борбата с климатичните промени, коментира сър Ричард Брансън.

За The Global Cooling Prize

Наградата за глобално охлаждане бе стартирана от глобална коалиция, ръководена от Министерството на науката и технологиите на Индия, водещата световна изследователска организация Rocky Mountain Institute (RMI) и Mission Innovation - глобална инициатива на 24 държави и Европейския съюз за ускоряване на глобалните иновации за чиста енергия. Инициативата се подкрепя от британския предприемач сър Ричард Брансън. 

За GREE

Компанията GREE Electric Appliances Inc. e основана през 1991 г. Днес тя е водещ лидер на пазара на климатици и специализирани уреди за климатизация, който интегрира в себе си изследователска и развойна дейност, производство и сервиз. Приходите на компанията за 2018 г. възлизат на 25,7 млрд. евро. Всеки трети климатик в света е с марката GREE.

В България GREE също заема лидерско място на пазара на климатици, като осигурява комплексни решения за климатизация, както на жилищни имоти, така и на офиси, производствени и търговски помещения и обществени сгради. Официален представител на GREE за България е CAIROX България.