ПРОФИЛАКТИКА НА КЛИМАТИЦИ

0 от 5 / 0 гласа

Сред ключовите неща, върху които задължително трябва да се наблегне при профилактика на климатици са техните филтри. Редовното им измиване и почистване, както и тяхната подмяна при нужда е в състояние да ви гарантира един по-висок коефициент на полезно действие, както и да обезпечи приятния аромат и свежестта на въздуха в климатизираното помещение.

Друга важна задача за всеки, решил да извърши профилактика на домашния климатик е измерването на нивата на хладилен агент в системата и неговото налягане, което е съществено за правилната експлоатация на този тип машини. При нужда в климатика трябва да се добави и допълнително количество фреон, което да подобри работата и да повиши ефективността на системата. Най-често обаче този тип дейности е добре да поверите в ръцете на опитни професионалисти по профилактика на климатици, за да не причините повече вреди, отколкото ползи за климатичната инсталация у дома.

След като се коригират нивата на фреон и се направи почистване или подмяна на филтрите, то следва да почистим и топлообменниците, които често задържат прах, алергени и са източници на неприятни миризми и дискомфорт за обитателите. Не е тайна, че натрупването на прах и мръсотия по тези компоненти са една от най-масовите причини за преждевременното изгаряне на компресора – неприятен момент, който може да ни коства сериозен финансов ресурс, за да бъде отстранен.

 

Посредством извършването на профилактика на климатици се постига удължаването на живота на климатизатора и се осигурява по-ефективен начин на работа. Профилактика на климатик е нужно да се прави поне един път годишно, за да може климатичното устройство максимално добре да отоплява и респективно охлажда.

Когато филтрите на устройството не са почистени, т.е. не е извършена редовно и според предписанията профилактиката на климатици, праха се натрупва по изпарителя и достига до турбината, което затруднява начина й на работа. Турбината на климатика започва да се върти по-бавно и това повлиява на струята изходящ въздух.

Услугата ни за Профилактика на Климатици се състои от 4 етапа:

- Почистване и дезинфекция на топлообменника на вътрешното тяло и неговите въздушни филтри.
- Почистване на топлообменника  на климатика.

- Измерване температурата на изходящия и входящия въздух от вътрешното тяло на климатика.
- Замерване налягането на фреона при режим "охлаждане" и режим "отопление", като при необходимост климатика се дозарежда с фреон.