Термопомпи

Термопомпи и термопомпени системи въздух-вода

 

Термопомпените системи имат изключително широко приложение и не са новост на нашия пазар. Термопомпената система въздух-вода се използва за подгряване и/или охлаждане на вода, като тази вода може да се използва навсякъде в домакинството, дори за климатизация. Предимството на термопомпата е в нейните разширителни способности. В една термопомпена инсталация могат да се свържат богат набор от допълнителни компоненти, които да подобрят или да разширят функционалността на цялата инсталация. Това могат да бъдат слънчеви колектори, фотоволтаични панели, допълнителни водосъдържатели, хидромасажни вани, басейни, вентилаторни конвектори, подово отопление, нискотемпературни радиатори и др.

Термопомпата въздух-вода работи на принципа на климатика, с тази разлика, че вместо въздух, загрява или охлажда вода. Тази вода може да бъде използвана в бита (в банята, в кухнята и т.н.), може да бъде използвана и за отопление. За тази цел се инсталират нискотемпературни радиатори, вентилаторни конвектори или подово отопление. Всеки един от тези опционални компоненти има своите предимства и предназначение.

Подовото отопление се монтира под плочки например, след което топлия въздух се издига нагоре, като отоплява равномерно цялото помещение.

Ниско температурните радиатори работят като обикновените водни радиатори. Термопомпата загрява водата, която минава през нея, след което тя преминава през нискотемпературните радиатори, като загрява и тях. Тяхната структура и материал на изработка позволяват топлината да се задържа дълго време. Радиаторът нагрява въздуха около себе си и по този начин затопля помещението.

Вентилаторните конвектори работя по начин, близък до този на климатика. Разликата е там, че вместо фреон в топлообменника циркулира загрятата от термопомпата вода. Вентилаторните конвектори са алтернатива на нискотемпературните радиатори, като предимството им е, че има турбина, която раздвижва въздуха в помещението, като по този начин осигурява по-бързо и равномерно затопляне.

Слънчевите колектори и фотоволтаичните панели намаляват натоварването над термопомпата, като предоставят част от енергията нужда за работата й. По този начин се постигат страхотни икономии, а на моменти дори могат да се получи така, че термопомпата да работи само с енергия, извлечена от слънчевите лъчи.

Към термопомпите, могат да бъдат свързани множество контролери и сензори, чрез които да се автоматизира работата на системата или да се задават работни режими при различни показания на датчиците. Също така можете да използвате мобилния си телефон, за да контролирате термопомпената инсталация от всяка точка на света.

С инсталацията на термопомпа в дома си, Вие можете да климатизирате цялото жилище, без това да Ви струва високи месечни сметки за електричество и същевременно да се насладите на невероятен уют и комфорт през цялата година.