Как да предпазим климатика от замръзване през зимата?

0 от 5 / 0 гласа

Един от основните проблеми при климатика през зимата е опасността от това да замръзне. Причините за това може да са много, но има начин това да се предотврати.

На какво може да се дължи замръзването на климатика:

  • Не е махната тръбата от дъното на външното тяло
  • Климатикът е бил изключен за по-дълъг период от време
  • Ако вода е текла по външното тяло и то е замръзнало

Какво е нужно да направим?

  • Defrost режима ще предпази климатика Ви от замръзване, но е нужно той е включен. В случай, че сте го изключили и външното тяло е замръзнало и климатикът Ви не иска да тръгне е вариант да го размразите като използвате гореща вода. Няма от какво да се притеснявате - външното тяло е създадено да издържа на вредни външни влияния и няма опасност нещо да му се случи. Всички електронни компоненти са изолирани. След като ледът се размрази го включете в режим на отопление при зададени не повече от 24 градуса.
  • Друг трик, който ще помогне на вашия климатик да се размрази по-бързо е да го включите в режим охлаждане за 15 мин. така ще му помогнете сам да се размрази. Това е един вид ръчен defrost режим. Хубаво е да знаете, че вътрешната температура не трябва да е по-ниска от 18 градуса.

 

През студеният зимен период е важно климатикът да има тавичка и водата свободно да се отича и да не замръзва в дъното на вътрешното тяло, защото когато се натрупа в него може да нанесе щети. За това не пропускайте да извадите гофрираната тръба. За да не тече климатикът Ви на улицата или върху този на съседа, така че да заледи и него отново решението е в това да има тавичка. Удобно е тя да бъде с нагревател, за да не Ви притесняват минусовите температури през зимата. Удобното в случая е, че тя черпи захранване директно от климатика и няма нужда за допълнителни кабели. Да не забравяме да споменем, че е добре поставянето и да е планирано предварително, защото монтирането и на вече инсталиран климатик е сложно и ще отнеме повече време и усилия.