Как да изберем пречиствател за въздух?

5 от 5 / 1 гласа

Енергийно-ефективните врати и прозорци са добър начин да спрете проникването на замърсители на въздух във вашия дом, но в същото време те задържат и много замърсители вътре. Според проучвания, концентрацията на някои замърсители е от два до пет пъти по-голяма вътре отколкото навън.

Замърсителите–като димът от цигари, горящо дърво и готвене, газовете от почистващи продукти и строителни материали, прахта, мухълът и космите от животни–допринасят за създаването на нездравословна среда вкъщи, която има неблагоприятен ефект върху човешкото здраве.

Фините прахови частици, с диаметър 10 микрометра или по-малък, включително тези намиращи се в прахта и дима, са нещо за което трябва да се безпокоим, защото могат да проникнат дълбоко в белите дробове. Вдишването на фини прахови частици за няколко часа или дни е достатъчно да раздразни белите дробове и да причини пристъпи на астма, и дори сърдечни удари. Според изследвания, дългото пребиваване в среда с голямо количество на фини прахови частици се свързва с образуването на бронхит, намалена функция на белия дроб и дори фатален край.

Летливите органични съединения (включително формалдехидът), които се отделят във въздуха от лепила, бои и почистващи продукти могат да раздразнят гърлото, носа и очите; както и да причинят главобол, гадене и увреждане на черния дроб, бъбреците и нервната система. Някои газове, като радон могат да доведат до рак на белия дроб и дори смърт.

Могат ли да помогнат въздухопречиствателите?

Най-добрият начин да се подобри въздухът в затворено помещение е като се премахнат източниците на замърсяване и се проветри с чист въздух. Стайните пречистватели на въздух помагат, когато гореспоменатите методи се окажат недостатъчни или невъзможни. Стайните въздухопречистватели са направени, така че да филтрират въздуха в стаята (не в цялата къща).

Какво правят добре въздухопречиствателите?

Резултатите от тестове на пречиствателите за въздух показват, че въздухопречиствателите са добри във филтрирането на прах, дим от цигари и полен. Проучвания на стайни пречистватели на въздух сочат, че използването на HEPA филтри води до намаляването на 50% или повече от праховите частици. В изследване на 130 домакинства в САЩ през 2018г., филтрацията на въздуха е довела до намаляването с 30% на по-едрите частици, като прах.

Но как всичко това влияе на здравето? Повече от дузина изследвания–включително и такива проведени във ВанкувърТайпей, и Масачузетс–разглеждат сърдечносъдовите ефекти и показват подобрена сърдечносъдова дейност сред участниците. Наблюдават се и подобрения в алергичните и астматичните симптоми. Също така, проучване на калифорнийския университет Дейвис от 2018г. показват, че посещенията до болницата на участниците с астма са намалели с 20%.

Какво НЕ правят въздухопречиствателите?

Пречиствателят за въздух премахва алергени само докато те летят във въздуха. По-големите и по-тежки алергени като акари, мухъл и полен се приземяват толкова бързо, че пречиствателят за въздух не може да ги хване навреме.

Това, което все още не знаем

Изследвания показват, че радонът е тъмна Индия за пречиствателите на въздух. Резултатите от тестове са неубедителни относно способността на въздухопречиствателите да се справят с този опасен газ. Всъщност, проучванията относно това как пречиствателите на въздух се справят с газовите замърсители са оскъдни и е неясно колко ефективни са те. И това ни води до следващото важно нещо, което трябва да разгледаме: различните видове въздухопречистватели.