Защо е важно да почиствате редовно филтрите на климатика си ?

5 от 5 / 1 гласа

Когато става дума за качеството на въздуха на Вашия дом, не трябва да правите компромиси. Важно е редовно да почиствате филтрите на климатика си, за да сте сигурни, че семейството Ви живее в комфортна и безопасна среда. Основната функция на филтрите е да улавят вредните частици във въздуха като прах, цветен прашец, бактерии. Ако не почиствате редовно филтрите на климатичната си система, те се запушват, събират влага и дори мухъл. Това не е здравословно за Вас и близките Ви, затова не забравяйте редовно да проверявате състоянието на филтрите си.

Освен, че осигуряват чист въздух, добре поддържаните филтри подобряват енергийната ефективност на Вашия климатик. Редовно почистваната климатична система осигурява по-ниски експлоатационни разходи. Когато филтрите или вътрешната част на системата е запушена, работата на устройството се затруднява и той използва повече енергия както за охлаждане, така и за отопление.

 

Проверете инструкциите

В ръководството на Вашия климатик са описани инструкции за това как да получите достъп до филтрите и да почистите тях и всички останали части на системата. Ако по някаква причина сте изгубили ръководството, можете да го изтеглите от уебсайта на производителя.

През колко време се чистят филтрите на климатика?

Честотата на почистването на филтрите зависи от модела на Вашия климатик и условията, в които го ползвате. Все пак, ако искате да сте сигурни, че състоянието на филтрите Ви ще е добро през цялата година, Ви препоръчваме да проверявате и почиствате филтрите си поне на няколко седмици или веднъж месечно.

Как да направите домашно почистване на филтрите на Вашия климатик?

Когато решите, че е време да почистите климатика си, първото нещо, от което трябва да започнете, са филтрите. Много климатични устройства работят с филтри, които трябва да бъдат сменяни, а не почиствани. Затова преди да започнете почистването, проверете в ръководството за употреба дали филтрите на климатика Ви имат възможност за почистване. Процедурата по отстраняването на филтрите зависи от различните модели климатици, но почистването в повечето случаи е на един и същ принцип.

1. Изключете климатика

Преди да отворите климатичното устройство, най-важно е да сте сигурни, че сте го изключили. Филтрите на климатика Ви може да се изваждат по различен начин, затова проверете в упътването как се отстраняват и отворете предния панел на климатика.

2. Проверете състоянието на филтрите

При почистването на филтрите използвайте предпазни ръкавици. Когато извадите филтрите, проверете тяхното състояние. Ако забележите, че мрежата има дупки, това означава, че трябва да ги замените с нови.

3. Почистете повърхността с прахосмукачка

Едно от най-важните неща за поддържането на доброто състояние на филтрите е редовното прахосмукиране и почистване от прах. Използвайте прахосмукачка без четка, защото така може да повредите мрежата. Преминете филтъра добре отгоре надолу по неговата дължина. Ако имате домашни любимци, може да се наложи да направите това няколко пъти, за да сте сигурни, че сте почистили мрежата от всякакви косми. Когато използвате прахосмукачката, не натискайте прекалено силно, тъй като може да разкъсате филтъра.

4. Накиснете филтъра във вода

След като приключите с прахосмукирането и се уверите, че мрежата е добре почистена от прах, може да пристъпите към измиването на филтъра. За целта напълнете вана с вода или достатъчно голям контейнер, като водата трябва да е със стайна температура. Разтворете обикновен течен преперат за почистване във водата и поставете филтъра във ваната или контейнера, като се уверите, че сте го потопили. Преместете филтъра няколко пъти напред и назад в сапунения разтвор и го оставете да се накисне за 10 – 15 минути.

За да отстраните замърсяванията, не използвайте четки или други по-груби инструменти, за да не повредите филтъра. Препоръчваме Ви да използвате маркуч, тъй като с него ще успеете да почистите добре всякакви отпадъци и замърсявания. Продължете да почиствате филтъра с маркуч, докато от другата му страна водата не потече чиста.

5. Напръскайте филтъра с домашно приготвен разтвор

За да унищожите бактериите, може да си приготвите смес в домашни условия, която е достатъчно ефективна. Направете си разтвор, като в бутилка със спрей добавите оцет и вода в съотношение едно към едно. Напръскайте филтъра с разтвора и го оставете за около десет минути да се дезинфекцира добре. След това изплакнете филтъра под течаща вода.

6. Изсушете добре филтъра

Важно е да изсушите филтъра на открито на въздух, за да сте сигурни, че всякаква влага е отстранена. Може да сложите вестници на земята под филтъра и да го облегнете на стената. След няколко часа би трябвало филтъра да е напълно изсъхнал и тогава можете да го инсталирате обратно във Вашия климатик.

Поддържайте добре климатичната си система

Редовно поддържаният и добре почистван климатик е ефективен климатик, но при много случаи хората нямат необходимото време или нямат желание да се ангажират лично. Ако не разполагате с всичко необходимо за почистване на климатика си и не искате да прекарате часове в четене и изпробване на различни съвети, може да се доверите на професионалните услуги на климатични техници, които бързо и ефективно да извършат профилактика на климатичната Ви система. Когато се свържете с професионален техник, ще имате добре почистен и поддържан климатик и ще разберете какво е неговото състояние. Освен това ще получите ценни съвети за това как най-добре да се грижите за уреда си, за да Ви служи възможно най-дълго време.