Ползи от ползването на влагоуловител

0 от 5 / 0 гласа

Съвременната индустрия предлага много и различни уреди, които са създадени с цел да подобрят начина ни на живот, да внесат търсения уют и комфорт. Един от този тип уреди днес са влагоуловителите. 

Какво представляват влагоуловителите и за какво се използват? Какви са ползите от употребата на влагоуловител у дома? Това са едни от често задаваните въпроси по повод употребата на влагоабсорбатори, отговорите на които ще откриете в следващите редове. 

За какво служи влагоабсорбаторът?

Влагоуловителите са познати още и под името влагоабсорбатори. Със своето разнообразие от модели и марки, те са широко предлагани в търговската мрежа. Каква обаче е тяхната функция? 

Накратко казано, това са специален тип уреди, чиято основна функция е да абсорбират (погълнат) наличната влага в помещението, ползавано от живущите. Хората, които вземат решение да се доверят на функционалността на влагоуловители, обикновено страдат от различни видове заболявания на дихателната система. Такива най-често са астма, различни видове алергии и други, чиято симптоматика влагата би могла да обостри.

В случай че не предприемете действия за отнемане на излишната влага във въздуха в дома, това би могло да доведе до хроничен дискомфорт, нарушено здравословно състояние и редица други неблагоприятни последици за цялото семейство.

Употребата на влагоабсорбатор може значително да подобри качеството на въздуха, ще способства за постигане на оптимални нива на влагата в помещенията. Това са само част от ползите от здравословен аспект, които получавате при употребата на влагоабсорбатор.

При какви случаи се използва?

Хората прибягват до употребата на влагоуловител по две основни категории причини, в основата на които винаги е проблемът влажен въздух. 

Първата е повишена влажност на въздуха в района, в който живеем. Обикновено това са места в близост до различни водни обекти - реки, езера, водоеми, морета и други. За този проблем съобщават и живущи в приземни (партерни) или подземни етажи (мазета). 

Тук нивата на влажност във въздуха обикновено са завишени и това налага корекция посредством употребата на влагоабсорбаторни устройства.

Другата, далеч не по-малко важна причина, която много често е следствие от ненавременно предприети мерки за справяне с проблема влажен въздух, е появата на здравословни проблеми. Обикновено те са свързани с дихателната система, а симптоматиката им бива изострена вследствие на влиянието на влажния въздух.

Как работи влагоуловителят?

Истината е, че влагоуловителите са сравнително прости устройва, чийто работен процес става ясен само от наименованието им. Влагоуловителят е специално проектиран уред (съществуват няколко вида), който носи редица ползи за ползвателите си.  Влагоабсорбаторът поглъща излишната влага, намираща се в помещенията. 

Това води до значително подобрение на качеството на въздуха, който вдишваме. Подобрява здравословното ни състояние, тъй като поддържа влажността на въздуха в оптималните граници. Гарантира, че мебелите, дрехите, стените и като цяло имуществото ви ще бъде предпазено от разрушаващата функция на влагата.

С две думи, работата на влагоабсорбатора се изразява в следното: той поглъща наличната влага във въздуха и я преобразува от газообразно в течно състояние (вода), която се събира в специално проектиран резервоар, след което може да бъде изхвърлена. 

Странични ефекти от използването на влагоуловителя

Като всеки друг тип уреди и употребата им, дори и тази на влагоуловителя би могла да доведе до потенциални странични ефекти. Добре е да се запознаете с тях и да реагирате своевременно, прекратявайки употребата на уреда при наличие на един или няколко от тях. 

Някои здравословни състояния не предполагат употреба на влагоуловител, тъй като могат да имат неблагоприятен ефект. Страдащите от пневмония например не бива да бъдат излагани на твърде сух въздух, а употребата на влагоуловител предполага минимизиране нивата на влажност в помещенията. 

Ако за района, в който е живеете, е характерен сух климат, отоплявате се с електрическа печка или на твърдо гориво и други, вероятно няма да имате нужда от влагоуловител, тъй като той ще предизвика допълнително изсушаване на въздуха. 

Употребата на влагоуловител предполага да имате повишено внимание към нивото на хидратацията си. В случай че забележите че въздухът става твърде сух, кожата ви проява раздразнения и т.н., следва да преустановите употребата на уреда за известно време. 

Признаци, че е необходим влагоуловител у дома

Покупката на влагоабсорбатор не бива да бъде пренебрегвана или твърде отлагана във времето, когато усещате признаци на повишена влажност у дома.

Най-лесният начин да определите дали влажността в помещенията е в нормата е посредством влагоизмерител. Този тип устройства, подобно на добре познатите ви термометри, които показват температурата на въздуха, могат да определят количеството влага във въздуха. Ако бъде измерена стойност над 50%, качеството на въздуха определено не е добро. 

Проблемът влажен въздух може да бъде идентифициран дори и без влагоизмерване. Има няколко сигурни индикации за високи нива на влажност, които обобщаваме в следващите редове. 

Поява на мухъл и плесен по стени, ъгли, таван

В този случай покупката на влагоабсорбатор има ключово значение, за да се погрижите за здравето си, от една страна, а от друга - да опазите целостта на имуществото си. Влагата може да съсипе мебелите във вашия дом/офис. И не само - пропита в стените на вашия дом, тя може да разруши мазилката. 

Влажният въздух е предпоставка за образуването на мухъл и плесени, които са причинители на алергии, особено към по-податливите на такива сред членовете на семейството ви.

Кондензирана влага по прозорците

Кондензът, чийто образ е видим по вътрешната страна на прозорците в помещенията, е сигурен признак, че нивата на влагата са високи. В този случай е добре да пристъпите към покупка на влагоуловител, за да предотвратите по-нататъшни неблагоприятни последици.

Дрехите ви съхнат твърде бавно и/или често са влажни

През зимата обикновено сушим дрехите си вътре, за да ги предпазим от влажността на въздуха навън. Ако дрехите ви съхнат значително по-бавно отпреди, то това е сигурна индикация, че в обитаваното от вас помещение наличието на влага е високо. 

В случай че често усещате дрехите си влажни, дори и след изкарването им от гардероба, отново можете да се замислите за покупка на влагоабсорбатор.

На финала: ключовите ползи от употребата на влагоуловител

На финала бихме искали да изведем конкретните ползи от ползването на влагоуловител в съвременния дом: 

  • Минимизира се алергичната симптоматика, характерна за сезонните грипове, като кихане, хрипове, дразнене в очите, кашлица.
  • Намалява се вероятността от поява на мухъл, плесени, акари, които са сред основните алергени.
  • Благоприятства намаляването симптомите на астма - влажният въздух е по-тежък от този, който е в оптимални граници, това го прави и по-труден за дишане, особено от астматиците. 

Подбрани правилно и използвани само в случай на нужда, влагоуловителите са предпоставка за създаването на по-здравословна среда.