Съвременният климатик - интелигентна машина

0 от 5 / 0 гласа

Огромният скок на техническия прогрес в последните години доведе до голяма промяна в живота ни. С всеки изминал ден автомобилите стават все по-бързи, домакинските уреди улесняват работата ни все-по успешно, а в жилищата ни работят много по-добри климатици.

Функционалните възможности на съвременните климатици позволяват да се създаде комфортен микроклимат във всяко помещение. Това спомага за по-добра работа и почивка на хората, без да се притесняват от капризите на природата. Принципа на работа на климатиците е прост, но наред с основните им качества, производителите влагат и много удобни екстри. Дори може да се каже, че повечето ползватели на климатици не познават пълните им възможности.

Всяка климатична система има електронно командване, без което ще бъде просто купчина желязо. Електрониката в нашите климатици се управлява лесно чрез дистанционно, с елементарен интерфейс. Климатичната система ще изпълнява определени команди, само ако й бъдат зададени.

Така например, ако човек не желае постоянно да задава режим „топло“ или „студено“, може да зададе една точно определена температура в градуси и климатикът ще охлажда или затопля в зависимост от външната температура, като сам ще превключва в различни режими.

Новите модели киматици имат интелигентна система за насочване на въздуха. Специални сензори определят наличието на човек в помещението и насочват въздушната струя в друга посока. Така няма опасност човек да се схване от течението, предизвиквано от вентилаторите. Освен това, ако сензорите не долавят човешко присъствие в стаята, те ще намалят мощността на климатика за икономия на електроенергия. Умните климатици увеличават мощността си, когато в стаята отново влезе човек.

Таймерите, които се вграждат във всички модели климатици, дори и в най-евтините, по начало са едни от най-малко ползваните функции. Повечето хора не разбират как точно да ги нагласят и не смеят да ги пипат. Все пак за онези, които искат да ползват максималните възможности на своите климатици, таймерът е едно огромно улеснение. Така човек може да настрои климатика да се включи в определен час и пристигайки у дома си след работа, ще го посрещне комфорта температура на въздуха.

Някои модерни климатици имат дори възможност да получават sms-команди, чрез които може да бъдат управлявани дистанционно. Много модели са предвидени да работят с много ниски нива на шум не само на вътрешните, но и на външните тела. Понякога човек може да не забележи, че външното тяло произвежда много шум и това да стане причина за неприятности със съседите.

Това е, защото производителите досега се стараеха шума на вътрешното тяло да е нисък, но не обръщаха особено внимание на външните тела. При новите модели климатици нивата на шум и на външното и на вътрешното тяло са ниски и контролируеми.

Всички модерни климатици имат перфектни, филтриращи въздуха системи. Биологичните и механични замърсявания нямат никакъв шанс срещу мощните филтри. Освен това пречистващите системи могат да озонират въздуха и да отстраняват неприятните миризми. Какво повече може да иска човек от една машина, която създава комфорт и в същото време се грижи за здравето му?!