Препоръки за употреба на климатика

0 от 5 / 0 гласа

Смяната на сезоните, води след себе си промяна в температурата както навън, така и в дома. Много от нас си задават следните въпроси: "трябва ли да се прави профилактика?"; "на каква температура да работи климатика?"; "трябва ли да настроя таймер предварително, за да се темперира помещението?" и други подобни въпроси. 

Нека започнем с режим "охлаждане". Много хора не харесват климатиците, именно заради студената струя през лятото, която често може да доведе до схващане, студени крака и неразположение. Това е причината да обърнем внимание на настройките, които биха могли да направят охлаждането приятно, без нежелани последствия: 

  • Настройки в режим "охлаждане": 
  1. Дори в най-горещите дни температурата в помещението не трябва да бъде под 24-26˚С, дори в случаите, когато температурата навън достига 35˚С, добре е в помещението температурната разлика да не е повече от 10˚ -т.е. на климатика да се зададат 25˚С. На първо място това е важно за Вас и организма Ви, защото резките промени на температурата водят до стрес и други последици. На второ място голямата разлика между вътрешна и външна температура не е добре за самия климатик. Въпреки, че през зимата 23˚С е температурата, която е комфортна, през лятото тази температура е прекалено ниска. Не се подлъгвайте да задавате минимални настройки от 16˚С с цел бързо охлаждане на помещението! Това ще предизвика и рязко охлаждане на тялото Ви и ще Ви подложи на стрес. 
  2. Изберете позиция на клапите на вътрешното тяло в посока обратна, на тази, в която се намирате в стаята! Ако въздушната струя е насочена напред, студеният въздух ще пада надолу и така цялото помещение ще се охлажда равномерно. 
  3. Използвайте ниска скорост на вентилатора - "нощен" или "тих" режим са най-удачни, за да намалят силата на студената струя и предотвратите нежаланите схващания!  
  4. Ако уреда разполага с функция "таймер", може един час предварително да зададете включване и температура на помещението от 24-26˚С. Така, когато се приберете ще усетите хлад, а същевременно няма да стресирате организма.  
  • Настройки в режим "отопление": 
  1. Вероятно сте чували, че през отоплителния сезон, климатикът трябва да се включи през есента и изключи на пролет. В действителност през зимните месеци климатикът трябва да работи в дълги интервали и е препоръчително да не се изключва! По този начин помещението ще бъде темперирано, а уреда ще работи равномерно в облекчен режим, като използва по-малко количество енергия. Дори в топлите зимни дни, не изключвайте климатика! Регулирайте температурата и оставете слънчевите лъчи да влизат в помещението, но не изключвайте климатика! 
  2. Не настройвайте климатика на максимална мощност за дълъг период! Това значително ще увеличи разхода за енергия, както и ще предизвика по-голямо количество конденз на външното тяло, респективно по-често натрупване на лед и влизане в режим "дефрост" ("размразяване"). По време на този режим климатикът не вкарва топъл въздух, но консумира енергия, за да размрази външното тяло. 
  3. Задавайте температурни настройки 23~25˚С, а когато не сте у дома между 19~20˚С, за да поддържате помещението топло! 
  4. Както в режим "охлаждане", така и в режим "отопление" е важна посоката на клапите и силата на вентилатора. Изберете "автоматичен" режим на вентилатора и насочете клапите надолу, за да затопли пода и естествено топлият въздух да се издига и разпределя равномерно в помещението! 

Без значение от сезона, винаги поддържайте филтрите чисти, за да може въздухът да циркулира през системата свободно! Замърсените филтри не позволяват преминаването на въздуха, което допълнително натоварва система и увеличава консумираната енергия. Трябва да се предвиди и ефекта върху здравето - работата на климатика с мръсните филтри ще разпръсква мръсотията в цялото помещение. 

Не пропускайте годишна профилактика! Освен почистване, специалистите проверяват: цялостната работа на системата, налягане, количество хладилен агент, наличие на пропуск и др. Специалистите на фирма „Клима Груп 2“ ООД ще се погрижат за Вас и Вашите нужди! Заповядайте при нас! Ние Ви очакваме!