Какво е важно да знаем за монтажа на климатик и как се осъществява той?

0 от 5 / 0 гласа

Разберете значението на правилната инсталация на климатика и стъпките за постигането ѝ.

Климатичните системи са едни от най-популярните начини за климатизация на домове и офиси. На пазара има голям избор от модели с множество екстри. Закупуването на климатик може и да не Ви затрудни, но инсталирането му може да бъде сложно.

Защо е важна правилната инсталация?

От правилната инсталация зависи производителността на устройството. Ако процесът не е извършен успешно, може да се стигне и до повреда на чисто новия Ви уред и разход на средства за ремонт.

Освен гореспоменатите опасности, ако климатикът Ви не е поставен както трябва, може да имате проблеми с поддръжката, а това да доведе и до увеличение на месечните сметки за електроенергия.

Препоръчително е да се възползвате от професионална помощ за инсталирането. Не е случайно и това, че много фирми предлагат тази услуга при закупуване на уред.

Важно е да запомните следните стъпки при монтаж на климатик:

  • Важно е да помислите за разположението на външното тяло на климатика. Не трябва струята от външното тяло да е насочена към климатизираното помещение.
  • Трябва да се вземат предпазни мерки, за да се гарантира, че въздушният поток, разположен над блока на вентилатора, преминава през конструкцията на принудителния въздушен канал по подходящ начин.
  • Трябва да се провери дали зарядът на хладилният агент е на правилното ниво.
  • Термостатът за включване и изключване да е на лесно достъпно място.

Как се монтира климатик?

Монтажът на климатик изисква умения на професионалист, който ще спази всички условия за безопасност и ще гарантира, че уредът е поставен правилно и ще работи ефективно. Затова е препоръчително да не рискувате да повредите уреда, ако нямате опит в монтажа на такива системи.

В следващите редове ще опишем кои са основните стъпки в този процес:

1. Настройка на кондензатора

Кондензаторът е част от блока, който трансформира газ в течна форма чрез охлаждане. Той трябва да е на място, което е на подходящо ниво и е сигурно, извън пряка слънчева светлина. Не трябва да се поставя под улук или на място, където оттичащата се вода може да се излее върху него.

Най-добре е ако кондензаторът се постави близо до панел, свързан с електричеството на дома, за да се улесни окабеляването. Трябва да не е на място близо до дървета и храсти, за да има нормален въздушен поток. Последното изискване е да е на поне метър от електромер или газомер.

2. Прекарване на тръби и проводници

За да се прекарат тръбите и проводниците, трябва да се направи достатъчно голяма дупка. Най-добрият уред за това е трион за дупки.

3. Инсталиране на изпарителната бобина

Една от по-ангажиращите стъпки на процеса на инсталиране на климатик е поставянето на намотката на изпарителя. За този процес е нужно техникът да направи някои прецизни измервания, както и пробивания и рязане на тръби.

4. Инсталиране на хладилни линии

Променливият ток трябва да има две линии за хладилен агент, за да може да се свърже кондензационният блок към намотката на изпарителя. Линиите, свързани към кондензатора трябва да се движат вътре в дома към намотката на изпарителя. Осъществяването на връзката трябва да се извърши от сертифициран техник.

5. Свързване на високо напрежение

Опасността от високото напрежение налага тази стъпка също да бъде извършена от опитен експерт. Климатиците работят с 220 волта и затова трябва да се осъществи връзка между основния електрически панел на дома и кондензатора.

6. Свързване на ниско напрежение

Кондензаторът трябва да бъде свързан и към източник на захранване с ниско напрежение. Тук е включена работа с термостата и други по-малки агрегати. След това окабеляването трябва да бъде прекарано през изрязания по-рано отвор.

7. Инсталиране на канализационните тръби

Това са тръбите, които свързват външното и вътрешното тяло и осигуряват свободното придвижване на хладилния агент, за да постигане на желаната температурна стойност в помещението. Канализационните тръби трябва да се свържат към намотката на изпарителя. Така кондензацията от намотката се оттича в канализацията, вместо да се натрупва в самата намотка.

8. Херметизиране на уреда

Вакуумирането на уреда гарантира херметизирането на цялата система и така осигурява нейната висока ефективност. За целта се използва така наречената вакуум помпа, а самият процес трае неповече от 20-30 минути в зависимост от дължината на тръбния път.

9. Инсталиране на кондензна вана

Препоръчително е отводняването на климатика да се случва в кондензна вана. Във ваната се поставя нагревател с термоглава, която не позволява водата да замръзне през зимата.

Правилното инсталиране на климатика е от значение за това колко и как той ще Ви служи впоследствие. Веднъж инсталиран както трябва и с правилната поддръжка, той ще работи за комфорта на дома Ви години наред.

С развитието на технологиите процеса за инсталиране на климатичните системи става много по-лесен. Така се намалява времето за труд и необходимостта от структурни промени във Вашия дом. В същото време тези уреди Ви осигуряват комфорт за отопление или охлаждане и стават все по-екологични и ефективни. Въпреки това препоръчваме да се доверите на професионалист при нужда от монтаж на климатик! Ще спестите време, ще научите как да поддържате уреда правилно и ще може да зададете всички въпроси относно употребата му. Доверете се за целта на нас - фирма Клима Груп 2“ ООД – с доказан опит в областта на климатизацията, вентилацията и отоплението!

Предлаганите от нас битови и промишлени климатици са идеално решение за климатизацията както на Вашия дом и офис, така и на големи административни, търговски, промишлени и производствени помещения и обекти. Ако все още не сте се сдобили с климатик или искате да подмените стария с нов, разгледайте нашия онлайн магазин: www.klimatik-burgas.eu!